Risicovol spelEN? DOEN!

Dagelijks belanden er zo'n 500 kinderen met letsel op de spoedeisende hulp, terwijl veel van deze incidenten voorkomen hadden kunnen worden. 

Bij risicovol spelen leert je kind waar op dat moment zijn of haar grens ligt. Met vallen en opstaan leert je kind wat het wel en nog niet kan. Hierdoor verklein je de kans op ernstig letsel of ongevallen. Jonge kinderen zijn nog niet in staat om risico’s in te schatten. Daarom is het essentieel om kinderen te begeleiden bij het inschatten van risico's. Door samen te bespreken welke risico's er zijn en welke alternatieve mogelijkheden ze hebben, geef je hen waardevolle handvatten om bewuste en doordachte keuzes te maken tijdens het spelen.

Leren omgaan met risico's

Wat is risicovol spelen?

Risicovol spelen is goed voor de ontwikkeling

Het voorkomen van ernstig letsel

Leren inschatten van risico's

Ondersteunen in het maken van keuzes

Het leren van vallen en opstaan

Bouwen aan zelfvertrouwen

Wat is risicovol spelen?

Bij risicovol spelen ondersteunen we kinderen  juist tijdens hun spel, waarbij (bijvoorbeeld) het risico bestaat op een (kleine) schaafwond op de knie. Kinderen testen en verleggen hun grenzen continu door nieuwe activiteiten uit te proberen en hun angsten te overwinnen. Dit gebeurt allemaal buiten hun comfortzone. 

Er wordt vaak geroepen: ‘Pas op’, of ‘dat is gevaarlijk!’. Maar is dat ook zo? Gevaar en risico mogen we namelijk niet met elkaar verwarren. Het zijn twee verschillende begrippen. Een risico heeft te maken met de kans dat iets niet goed kan gaan, dat het mogelijk is dat je struikelt, of dat het misschien niet lukt. Het risico dat iets fout kan gaan, maar ook goed kan uitpakken, leert kinderen om te proberen. En dat is belangrijker voor een kind dan de kans op struikelen.

Jonge kinderen kunnen risico’s nog niet inschatten, daarom is het essentieel om hier als volwassenen aandacht aan te besteden. Door niet te gauw in te grijpen, of te roepen dat iets "gevaarlijk" is help je een kind al enorm! Maar door het eventuele risico te benoemen, samen te analyseren en vooral te ondervinden stimuleer je de ontwikkeling op meerdere vlakken. Dat is zoals het oude gezegde "gewoon vallen en opstaan”.

Door kinderen activiteiten aan te bieden die nét buiten hun huidige "kunnen" ligt, creëer je uitdaging en de mogelijkheid om te groeien.

Dit noemen we werken in de ‘zone van de naaste ontwikkeling’: het gebied tussen wat een kind al zelfstandig beheerst en wat het nog nét niet alleen kan. Met de juiste, subtiele begeleiding en ondersteuning ontstaan waardevolle leermomenten, waarbij een kind nieuwe vaardigheden leert en zichzelf overtreft.

Het gericht aanbieden van activiteiten

Voor meer informatie

Meer lezen over risicovol spelen